Dertienduizend vijfhonderd vier en negentig…

20 juni 2017

Dertienduizend, vijfhonderd vier en negentig. Dat is het aantal handtekeningen dat de PvdA met de “Stop afbraak van de bibliotheek”-petitie heeft opgehaald.

Onder grote druk van de 13.594 handtekeningen die de PvdA Gooise Meren verzamelde heeft wethouder Van Meerten-Kok vandaag aangekondigd dat de bezuiniging op de bibliotheek van de baan is. Hierdoor blijven de vestigingen in Muiden, Muiderberg en Naarden blijven open!

Het is nogal wat; 13.594 mensen die getekend hebben voor het behoud van hun bieb. Voor de laagdrempelige toegang tot boeken. 13.594 mensen die pleiten voor het belang van aandacht, cursussen, sociale contacten en al die andere functies die de bibliotheek vervuld.

Daar kan geen enkele wethouder bij wegkijken. En dus maakte wethouder Van Meerten-Kok een paar uur voor de officiële overhandiging van de handtekeningen bekend dat zij een streep door haar plannen trekt.

Tijdens de bijeenkomst waarbij de handtekeningen aan de wethouder werden overgedragen, vertelden sprekers over hun eigen ervaringen en het belang van een bibliotheek in de buurt.

Jan Stroband, voorzitter van de Senioren Raad, benadrukte het belang voor ouderen van een ontmoetingsplek, van een plek waar zij wegwijs gemaakt konden worden in de digitale wereld en andere functies waar ouderen veel aan hadden.

Henk Penseel, sprak als vrijwlliger en voorlezer over wat taal en taalvaardigheid kon betekenen, de mogelijkheid om te communiceren. Ruth de Waal, directeur SKBNM en pedagoog, en Bouwine Bakker, lerares groep 3 van de Koningin Emmaschool, vertelden hoe belangrijk de bibliotheek was voor het onderwijs, om kinderen én ouders geinteresseerd te krijgen in lezen.

Alle sprekers deden een dringende oproep om de bibliotheken vooral open te houden en beschikbaar voor iedereen.

De afbraak van de bibliotheek is gestopt! (bijna…)