Wat betekent de invoering van het WMO-abonnement voor onze minima? PvdA stelt vragen.

14 april 2019

Op de begroting van de gemeente Gooise Meren is het Wmo budget gekort. Er bleef consequent geld over in dat potje; reden genoeg voor het college om dat overschot over te hevelen naar de algemene middelen.

Wij vinden het jammer, dat het erg moeilijk bleek om het hele WMO potje te besteden aan mensen die zorg nodig hebben. Er zijn immers genoeg mensen, die met een beetje hulp, langer en gelukkiger thuis zouden kunnen blijven wonen.

Bovendien is er sinds 2019 iets veranderd in de Wmo. Vanaf dit jaar betaalt iedereen het zelfde tarief, onafhankelijk van het inkomen. Namelijk: €17,50 ‘abonnementsgeld’.

Door de invoering van dit vaste tarief zou het zo kunnen zijn, dat er meer mensen hulp via de Wmo aanvragen. Het is aannemelijk dat €17,50 een lager bedrag is dan het bedrag dat voor veel huishoudens uit de inkomenstoets zou komen. Hierdoor lijkt de drempel voor veel huishoudens aanzienlijk verlaagd te zijn. Het is zelfs zo dat het CAK heeft berekend dat de hoogste inkomens 80 tot 88% minder zullen gaan betalen met deze nieuwe regeling! ( Bron: uitvoeringstoets CAK invoering abonnementstarief 2018)

Wij willen dat iedereen toegang heeft tot de juiste zorg. Ook willen wij, dat er zo eerlijk mogelijk wordt omgegaan met de voor de Wmo bedoelde gelden. Daarom heeft de PvdA een aantal technische vragen gesteld aan het college.

Wij hopen in kaart te kunnen brengen of het nieuw ingevoerde abonnementsgeld voor voldoende mensen de hulp toegankelijk maakt. We willen weten of het budget, dat voor de Wmo begroot is, nu wel toereikend is, met het oog op het feit, dat er op gekort is. Juist nu de zorg toegankelijker is geworden. We willen weten hoe het gaat met de groepen mensen die, vanwege deze nieuwe regeling, juist meer moeten betalen dan voorheen. Dat zijn namelijk precies de mensen, die het geld het minst kunnen missen per maand. Ook zijn we er benieuwd naar hoe de gemeente omgaat met de grensvlakproblematiek, wanneer doorstroom naar de Wlz bemoeilijkt wordt, doordat hier een sterke verhoging van de eigen bijdrage optreedt. Tenslotte willen we weten hoe het geregeld is met de algemene voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp. Hiervan mag de gemeente immers voor een deel zelf bepalen of de voorzieningen binnen het abonnementsgeld vallen of niet.

Naar de WMO vragen >>