PvdA stelt vragen over datalek gegevens binnen sociaal domein.

Door Lotte Schimmel op 14 april 2019

Technische vragen ingediend naar aanleiding van datalek bij Jeugdzorg Utrecht.

Afgelopen woensdag is bekent geworden na onderzoek van RTL nieuws dat door een fout bij Bureau Jeugdzorg Utrecht de dossiers van duizenden kwetsbare kinderen zijn gelekt. In de dossiers vind je uiterst gevoelige informatie. Het gaat in totaal om 3278 dossiers van 2702 kinderen, waarvan zo’n twee derde jonger is dan achttien jaar.

De oorzaak van het datalek is een verlopen domeinnaam. Bureau Jeugdzorg Utrecht veranderde in 2015 zijn naam in Samen Veilig Midden-Nederland (SAVE). De oude website van Jeugdzorg Utrecht ging drie jaar later offline en zou normaal gesproken beveiligd worden afgesloten om misbruik te voorkomen. Maar dat gebeurde niet, in plaats daarvan werd de domeinnaam geregistreerd door twee klokkenluiders die het datalek meldde bij RTL nieuws.

De klokkenluiders willen waarschuwen voor de gevaren van verlopen websitedomeinen binnen de zorgsector. Volgens hen zijn er nog tientallen soortgelijke organisaties waarvan hun oude domeinnaam ook is verlopen, deze zijn door kwaadwillenden over te nemen. Welke organisaties dit betreft is logischerwijs niet bekend gemaakt. De berichtgeving roept het wel vragen op over mogelijk verlopen domeinnamen van organisaties binnen Gooise Meren, met het oog op de decentralisatie van zorg in 2015 en de fusie van de gemeente in 2016.

Dit was dan ook reden genoeg voor de PvdA fractie om vragen te stellen aan het college over de veiligheid van de gegevens van onze kinderen en ook andere burgers binnen het sociaal domein. Allereerst willen we natuurlijk zo veel mogelijk zorgen wegnemen bij inwoners die mogelijk te maken hebben gehad met Jeugdzorg Utrecht. Daarnaast willen we zo veel mogelijk voorkomen dat een dergelijk datalek ook hier kan voorkomen.
De technische vragen die zijn ingediend zijn hier te lezen.

De technische vragen die zijn ingediend zijn hier te lezen >>

Groot datalek bij jeugdzorg: dossiers duizenden kwetsbare kinderen gelekt >>

Lotte Schimmel

Lotte Schimmel

Mijn naam is Lotte Schimmel, ik woon in Bussum en ben hier ook opgegroeid. Dat geldt overigens ook voor de rest van de familie Schimmel. Generaties lang. Waar kennen mensen mij van? Mensen kennen mij voornamelijk via mijn werk als (wijk)verpleegkundige, honkbalclub HCAW en het uitgaansleven in Bussum. Waarom PvdA? Begin 2017 ben ik fractielid

Meer over Lotte Schimmel