Hoe verloopt de voedseltransitie?
Afgelopen dinsdagavond had GroenLinks Gooise Meren hun ALV. Het PvdA-bestuur was uitgenodigd om na de pauze aan te schuiven. Ik stond te wachten met Katharina Prause, een van de kwartiermakers van ‘Samen sneller duurzamer Gooise Meren’. Zij moeten ervoor zorgen dat onze inwoners meer betrokken raken bij duurzaamheid. Met 19 PowerPoint plaatjes legde zij de noodzaak uit om duurzamer te leven en hoe het gaat met de voedseltransitie. Het eerste plaatje was een mooi schema hoe het Nederlands voedselsysteem werkt van bord tot boer en omgekeerd. Het liet zien dat er veel invloed ‘van buiten’ is: de financiële wereld, maatschappelijke organisaties, overheden en kennis en innovatie. Ondanks dat waren er veel negatieve veranderingen de laatste decennia, waarvan klimaatverandering wel de grootste en meest invloedrijke is. Maar ook ons voedselsysteem heeft daarop (en op de natuur) een enorme impact. Een kilo rund heeft bijvoorbeeld 70 x zoveel CO2 uitstoot dan een gemiddelde kilo groente. Een derde van de werelduitstoot van broeikasgassen komt voort uit voedselsystemen. T.o.v. €1 voorlichting gezond eten staat €2000 aan reclame voor ongezond eten. Dat waren enkele van de schrikbarende cijfers.