Gooise Meren: werken mag, wonen is onbetaalbaar!

Door Wouter van der Schaaf op 29 april 2019

“Ik werk hier wel, maar denk maar niet dat ik hier ook betaalbaar kan wonen”, zei een onderwijscollega mij onlangs. Met haar opmerking staat zij niet alleen. Steeds meer moeten werknemers werkzaam in plaatsen als Naarden, Laren en Muiden pendelen vanuit hun woonplaatsen als Almere, Amersfoort of verder weg. Simpelweg omdat voorheen betaalbare woningen binnen de gemeente Gooise Meren voor hen steeds onbereikbaarder zijn geworden. En ook de nieuwbouw in deze regio vooral in het duurdere segment valt. Met het voormalig KNSF terrein als voorlopig dieptepunt.

Die onbereikbaarheid geldt niet alleen voor leraren maar ook voor andere werknemers, bijvoorbeeld in de zorg. “Zorgvoorziening zal de komende decennia één van de groeisectoren worden hier in de regio”, meldt een recent rapport. Alleen al de vergrijzing speelt daarbij een belangrijke rol. Zo zal binnen 20 jaar meer dan 50% van de bevolking van Laren 65 jaar en ouder zijn. In Gooise Meren wordt dat geschat op ruim 30%. Maar de zorgwerknemers zullen hier geen woning kunnen vinden. Met als neveneffect dat de druk op het verkeer alleen maar zal toenemen.

Vooropgesteld: dat werknemers niet meer kunnen wonen in de plaats waar zij werken is niet een natuurverschijnsel, maar maakt deel uit van politieke keuzes. KNSF is al genoemd, maar ook in de Bloemendaler Polder is de keuze uit duur, duurder, duurst. De politieke keuzes worden niet door maatschappelijke maar puur door financiële afwegingen bepaald. De PvdA vindt dat een ommekeer nodig is. Zorg dat er betaalbare woningen zijn bij het werk. Hoog tijd dat die keuze wordt gemaakt in Gooise Meren.

Zie ook:
Tekort aan sociale huurwoningen >>
Goed en betaalbaar wonen voor iedereen >>
Sociale woning wordt onbetaalbaar >>

Wouter van der Schaaf

Wouter van der Schaaf

Ruim vier jaar ben ik actief in de plaatselijke PvdA en de lokale politiek. Heel wat anders dan het internationale vakbondswerk en mijn werk voor de Algemene Onderwijsbond, AOb. En toch hebben ze met elkaar te maken. Want het gaat hier in Gooise Meren om heel concreet te werken aan waar je als sociaaldemocraat voor

Meer over Wouter van der Schaaf