16 oktober 2024

Geen Silicon Valley aan de Dommel

De Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is ook voorzitter van de Metropool Regio Eindhoven (MRE, een samenwerkingsverband van 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant) en van Stichting Brainport. Er komt een groot bedrijventerrein langs de A2 voor de uitbreiding van ASML. “Dit heeft inderdaad grote consequenties voor bereikbaarheid, woningbouw, onderwijs, zorg en andere maatschappelijke voorzieningen’, zegt Dijsselbloem in de Volkskrant. Daarvoor zijn publieke investeringen nodig in infrastructuur en in het onderwijs, niet alleen de universiteit, maar ook de hbo- en mbo-instellingen. “Tweederde van de verwachte banengroei is mbo. Want elk onderdeeltje van zo’n grote geavanceerde machine van ASML wordt gewoon gemaakt in een toeleverend maakbedrijf.”
Planologen denken dat er honderdduizend woningen bij moeten komen tot 2040 en twintig nieuwe basisscholen. Voor al die mensen zijn ook andere voorzieningen noodzakelijk. Toen AMSL dreigde naar het buitenland te gaan kwam de regering over de brug met een steunbedrag voor de regio van 2,5 miljard. Dijsselbloem is niet bang dat ASML vertrekt uit de regio: “Hun bedrijfsfilosofie is juist om alles zoveel mogelijk bij elkaar te houden: de uitvinders, ontwikkelaars, degenen die de machines in elkaar zetten, et cetera.”

Nu wat ChatGTP schreef met als opdracht om een samenvatting te maken van Dijsselbloems interview in de Volkskrant van 15 oktober: “In een recent interview met de Volkskrant spreekt Jeroen Dijsselbloem over de impact van de huidige geopolitieke ontwikkelingen, waarbij hij benadrukt dat wat er nu gebeurt groter is dan alleen de regio. Hij verwijst naar de verstoringen in de mondiale voedselketens en energievoorziening als gevolg van conflicten en klimaatverandering. Dijsselbloem waarschuwt dat deze crises niet alleen lokale gevolgen hebben, maar ook wijdere implicaties voor de wereldwijde stabiliteit en economie.
Hij pleit voor samenwerking tussen landen om deze uitdagingen het hoofd te bieden en benadrukt het belang van een sterke Europese Unie in deze context. Daarnaast bespreekt hij de noodzaak van duurzame oplossingen en investeringen in innovatie om de veerkracht van de economie te vergroten. Dijsselbloem sluit af met een oproep tot actie, waarbij hij de hoop uitspreekt dat landen bereid zijn samen te werken aan een betere toekomst, ondanks de huidige spanningen en onzekerheden. Het gesprek onderstreept de urgentie van deze kwesties en de noodzaak van een gezamenlijke aanpak.”