Linnaeus gaf de cacaoboom de Latijnse naam theobroma, nadat Columbus als een van de eerste Europeanen met de cacaovrucht in aanraking kwam. In de 16e en 17e eeuw werd chocolade, net als koffie en thee, beschouwd als een genotsmiddel. De Zaanstreek en de Amsterdamse haven werd, en is nog steeds, de grootste cacaohaven ter wereld. Daar startten familiebedrijven met bekende namen als Blooker, Bensdorp en Van Houten. Casparus van Houten ontdekte hoe je chocoladepoeder en chocoladeboter kon maken. Zijn bedrijf groeide en hij opende in 1850 een fabriek in Weesp. Bensdorp verhuisde van Amsterdam naar Bussum in 1884 en werd precies 100 jaar later overgenomen door het Zwitsers/Frans/Belgische Barry Callebaut, die de fabriek in 2001 uiteindelijk sloot.
Het heeft Bussum kopzorgen gegeven, omdat tijdens de bouw van het Bensdorp-complex een aannemer failliet ging. De bewoners hebben zelf daarom extra geïnvesteerd. Maar inmiddels zijn alle ruimtes en woningen verkocht of verhuurd. In de Gooi & Eemlander zegt Ferdinand Strijthagen, voorzitter van de vereniging van eigenaren: “Ons gezamenlijk belang was om de cultureel-historische erfenis te behouden. Volgens mij is dat goed gelukt, maar we zijn van ver gekomen.”