Vandaag (28-11) staat in de Gooi & Eemlander dat in de eerste helft van het jaar 2019 veel meer meldingen waren van kindermishandeling en ander huiselijk geweld dan een jaar eerder in Gooi en de Vechtstreek. Dat meldde Veilig Thuis. Het aantal meldingen nam toe van 586 in de eerste helft van vorig jaar naar 816 in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat is een toename van liefst 39,3 procent! Gisteravond was er in het Witte kerkje in Naarden een bijeenkomst voor vrijwilligers die een training konden krijgen. Ik kwam daarvoor niets aan, want ik hoorde van de dame in de kantine dat de avond was geannuleerd in verband met te weinig aanmeldingen. Tsja, het blijft een lastig onderwerp.
Meer weten over dit onderwerp? Dat kan op de website van de samenwerkende gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek in dit artikel over de actie van de Verenigde Naties “Orange the World”. Met de actie Orange the World wordt vanaf 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Verschillende toonaangevende gebouwen zoals kerken, zwembaden, gemeentehuizen en forten in Gooi en Vechtstreek kleuren in deze periode oranje. Of (tegen betaling) in dit artikel in de Gooi & Eemlander.
Gooi en Vechtstreek
In Gooi en Vechtstreek maakten vorig jaar 80 mensen (waarvan overgrote deel vrouw) melding bij de politie van verkrachting, aanranding en schennis van de eerbaarheid. Een veel groter aantal vrouwen werd slachtoffer van huiselijk geweld. Naar schatting maken jaarlijks ruim 2300 volwassenen en 1600 jeugdigen in Gooi en Vechtstreek ernstig fysiek of seksueel geweld mee in huiselijke kring. (bron: website regio Gooi en Vechtstreek).
Bent u zelf slachtoffer van huiselijk geweld of kent u iemand van wie u een vermoeden heeft dat zij of hij slachtoffer is? Blijf er niet mee zitten en praat erover.
Hulp
Voor hulp bij geweld kan altijd contact worden opgenomen met de politie via 0800-8844. Als het gaat om huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling kan 24-7 contact worden opgenomen met Veilig Thuis via 0800–2000. Is er sprake van een acute, onveilige situatie of een crisis en is direct hulp nodig? Bel dan altijd met 112.