4 oktober 2024

Leidens Beleg en Ontzet

Een jaar heeft 52 weken. Deze week is het de Kinderboekenweek, maar ook de week van de geschiedenis. Er is altijd wel een onderwerp waaraan je de week kunt ‘ophangen’. Sinds 2010 bestaat in ons land een landelijk collecterooster. Daarin staat welk goed doel in welke week collecteert. Want meestal gaat het om goede doelen. Deze week mag er geld opgehaald worden voor de Dierenbescherming.
Ik houd me bij de week van de geschiedenis en de Kinderboekenweek. Ik was in Leiden waar de voorbereidingen voor de viering van 450 jaar Leidens Ontzet in volle gang waren. Ik kocht daar het jeugdboek ‘Gevangenen in de stad’ van Marte Jongbloed over het leven van een meisje die probeert te overleven tijdens het Leidens Beleg door de Spanjaarden in 1574. Een spannend boek.
Ik bezocht een oud wevershuisje en het museum de Lakenhal, waar een tentoonstelling was over de optochten in Leiden, want op 8 februari 1575 werd daar de eerste universiteit in ons land gesticht. En dat werd gevierd met een optocht, waarna er nog vele volgden.