Kweekvlees in de wachtrij
Een uitgebreid verhaal in de nieuwsbrief van de Triodos Bank waarom zij niet investeren in kweekvlees. In het kort: het kost te veel energie. De Universiteit van Californië stelde in een studie dat, mede door die hoge energievraag, de totale milieu-impact van kweekvlees zelfs fors hoger kan uitvallen dan die van ‘gewoon’ vlees, al is de kweekvleesproductie nog in een experimentele fase en zal het energieverbruik in de toekomst door innovatie misschien lager uitvallen. Wereldwijd zorgt de vleesindustrie voor 12 procent van alle broeikasgasemissies wereldwijd. Daarnaast neemt de veehouderij ontzettend veel land in beslag en liegt het watergebruik er ook niet om. Kweekvlees kan daar verandering in brengen. Maar is kweekvlees wel nodig? Er zijn ook plantaardige vleesvervangers, zoals soja, kikkererwten en linzen. Volgens Vidar Bakker van de Triodos Bank zijn die ook nog veel gezonder. “Er zijn inmiddels legio onderzoeken (zoals deze en deze) die laten zien dat een dieet met veel (rood) vlees gepaard gaat met gezondheidsrisico’s voor de mens, zeker als het om verwerkt vlees gaat. Het is veel gezonder om vooral met plantaardige producten in je eiwitbehoefte te voorzien.”