Op verzoek: hele brief aan de informateur

26 maart 2022

Geachte informateur,

U hebt van het Goois Democratisch Platform de opdracht meegekregen om de verkiezingsuitslag te duiden en te onderzoeken welke programmatische en politieke mogelijkheden er zijn om tot een hecht en stevig college te komen dat kan steunen op een vruchtbare samenwerking met de gemeenteraad. Daarbij behoort een raadsbreed programma tot een van de te onderzoeken mogelijkheden, omdat daarmee de traditionele tegenstelling tussen coalitie en oppositie doorbroken kan worden.

Hierbij de reactie van de Partij van de Arbeid.

Allereerst willen we de lage(re) opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen benoemen. Wij vinden dit teleurstellend en zorgelijk, zeker gezien de peiling van Ipsos naar de reden hiervan. Vrouwen, maar met name inwoners met een lager inkomen en de minima lijken de stembus te mijden. Dit zorgt voor een grotere tweedeling in de maatschappij en het lijkt erop dat de mensen die ons, de overheid, het hardste nodig hebben, het vertrouwen in ons zijn kwijtgeraakt. De PvdA ziet het als een uitdaging en verantwoordelijkheid voor de gehele gekozen gemeenteraad om zich de komende periode in te zetten om deze kloof te dichten en het vertrouwen te herstellen.

Er zijn deze verkiezingen drie grote winnaars: Het GDP, D66 en nieuwkomer Plek. Wij feliciteren hen met het behaalde succes. VVD, het CDA en helaas ook de PvdA hebben stemmen verloren, terwijl Hart voor BNM en GroenLinks in zetelaantal gelijk zijn gebleven.

De komende periode moeten er grote stappen worden gezet, op het gebied van energietransitie, het aanpakken van (energie)armoede, het tekort aan betaalbare woningen in onze gemeente, toenemende druk op het sociaal domein, dreigende recessie en sinds kort ook de opvang en ondersteuning aan een groeiende stroom vluchtelingen. Forse opgaves waar een constructieve coalitie en goede samenwerking met de gehele gemeenteraad voor nodig is.

De Partij van de Arbeid is van mening dat er gekeken moet worden naar een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag, verantwoordelijkheid wil en kan nemen en dit doet met oog voor de meest kwetsbare inwoners van onze gemeente.

Wij stellen u de volgende suggestie voor: de winnaars GDP en D66 kunnen de basis van deze coalitie vormen. Wij stellen voorts een zo progressief mogelijke samenstelling van de rest van de coalitie: aangevuld met GroenLinks en de PvdA.

Mocht een van de partijen een blokkade opwerpen om samen te gaan werken met het GDP, zoals wij door stijl- en meningsverschillen wellicht kunnen verwachten, dan roepen wij deze partijen op om ervoor open staan om over hun eigen schaduw heen te stappen en alsnog het gesprek aan te gaan. Wij achten dit laatste nodig, gezien de eerder genoemde grote opgaven die op ons pad komen.

Een raadsbreed akkoord lijkt voor de PvdA een onnodig en moeilijk uit te voeren concept. Aan de ene kant omdat het de partijen van te voren verbindt aan een akkoord, dat gezien de samenstelling van de gemeenteraad eerder een rechts dan links geluid zal laten zien. Wij zien als linkse fractie niet hoe wij hier onze belangen in vertegenwoordigd kunnen laten worden. Anderzijds wordt een raadsbreed akkoord vaak van stal gehaald bij een crisissituatie binnen de gemeenteraad. Gezien de verhoudingen tussen de fracties in onze raad in de afgelopen periode, zien wij ook vanuit dit punt hier geen noodzaak toe.

Tot slot, de PvdA roept de gekozen raadsleden op om de komende periode constructief en met oog voor haar inwoners, de schouders onder de uitdagingen te zetten. Wij geloven dat wij dit met elkaar aankunnen.